для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

А що вам відомо про " Віслу" ?


А що вам відомо про

 

 

 

 

 

                           виселення українців під час операції Вісла
     
 
28.04.1947 – комуністичним режимом Польської Народної Республіки (за підтримки СРСР) розпочато Операцію "Вісла" (Аkcja "Wisła") – масову депортацію українського населення з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини у західні та північні воєводства Польщі, які до кінця Другої світової війни входили до складу Німеччини, а також у різні регіони СРСР.
 

Приводом до початку операції стала загибель 28.03.1947 р. у бою з відділом УПА заступника міністра оборони ПНР генерала Кароля Свєрчевського. Зранку 6 дивізій Війська Польського вкупі з відділами "Корпусу Безпеченьства Публічного" оточили території, на яких компактно проживало українське населення. В цей же час відділи МГБ СРСР і чехословацької армії заблокували східні і південні кордони Польщі від Бреста до Нового Сончу.
 
На 31.07.1947 р., за польськими даними, із південно-східних повітів (Закерзоння) переселено 140 575 осіб, ув'язнено в концтаборі Явожно 3800 людей, убито 655 осіб, заарештовано 1466 членів українського руху Опору.
 
Історик Володимир В*ятрович: "Польські комуністи давали зрозуміти своїм землякам, що операція — відплата українцям за вбивства поляків в роки Другої світової. Таким чином маргінальна політична група, яка волею Москви стала після війни владою, намагалася здобути симпатії суспільства." 3.08.1990 р. сенат Республіки Польща своєю ухвалою офіційно засудив акцію "Вісла". У грудні 2012 р. парламентська комісія національних та етнічних меншин розглянула й передала на розгляд польського сейму заяву із засудженням акції "Вісла"
 


1947 рік. Акція «Вісла». Ветліна. Спійманих вояків УПА, імовірно з сотні Степана Стебельського - Хріна (або Стаха, допитує
 

А у Польщі мали би  визнати акцію Вісла злочином проти українців.
 



Затриманий польськими військовими Іван Годованич - «Петро», вояк УПА з сотні Степана Стебельського - «Хріна»
 

Могила в селі Воля Володька, де поховано 120 вояків УПА.
© Захар Беркут. [28.04.2013] | Переглядів: 4312

2 3 4 5
 Рейтинг: 48.0/31

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook