для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

ЧИ ЗНАЙОМЛЯТЬСЯ КЕРІВНИКИ ДЕРЖАВИ ІЗ СТАТИСТИЧНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ


ЧИ ЗНАЙОМЛЯТЬСЯ КЕРІВНИКИ ДЕРЖАВИ   ІЗ СТАТИСТИЧНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ
Я не відношусь до керівників, але в силу своєї природної допитливості, люблю знайомитись із різною інформацією, особливо, із статистичною. Ще зовсім недавно, коли такий щорічник на 600 сторінок обсягом 46-50 умовних аркушів, коштував біля 40-50 гривень, кожного року купував у свою бібліотеку.
 
Тепер вартість такої книжки перевищує половину мінімальної пенсії. І в ті роки тираж такої книжкової продукції складав біля 1800-2000 примірників і, очевидно, її не дуже поширювали. Менше знають – серце не буде боліти.
Але світ змінюється і доступ до публічної інформації розвиває інші нові джерела. Звичайно, особливе місце тут займає ІНТЕРНЕТ. І я тепер не купую книжки, але через засоби електронного зв’язку можу знайти багато різноманітної інформації, зокрема – статистичної.
 
На відміну від мене, пересічного громадянина, керівників різного рівня повинні відповідні служби забезпечувати такою інформацією і відповідними підготовленими матеріалами для вжиття адекватних заходів. Але, як не дивно, багато критичних напрямів розвитку України не знаходять відображення у діяльності нашої центральної влади, так само як і регіональної влади до питань стану тих регіонів.
 
Я і сам за підсумками 2010 і 2011 років на цих сайтах робив спроби фінансового аналізу розвитку України. Багато цікавої інформації можна викласти і за підсумками фінансового стану 2012 р. Але в мене постійно переслідує думка: ЧИ ВАРТО ПРО ЦЕ ГОВОРИТИ? Але за цю інформацію, про що я вийшов із своїми думками зараз тут говорити, промовчати неможливо.
 
Переглядаючи інформацію Державного комітету статистики за демографічний стан України, не можна обійти поза увагою стан цей в окремих регіонах. І тут не стільки важливо знати скільки населення проживає в тій чи іншій області, але кількість народжених і померлих в окремих областях повинен викликати ТРИВОГУ  і вжиття терміново якихось заходів.
 
Ось відкриваємо таблицю із показниками кількості народжених дітей в Україні і областях. Якщо в цілому по Україні народилось за січень-листопад 2012 р. – 481637 дітей то померло 606633 людини. Тобто природне зменшення населення за 11 місяців склало – 124 996 осіб.
 
Але це є загальний показник. В окремих областях ці цифри повинні викликати дуже велику тривогу. Найбільше зменшення населення відбулось у Донецькій області – 24785, Луганській області – 13201, Дніпропетровській – 12771, Харківській – 11633 осіб.
 
Цифри ці є різні, можна виходити, що різне там і вихідне населення. Для такого порівняння наша статистика вводить узагальнюючий показник як КІЛЬКІСТЬ НАРОДЖЕНИХ І ПОМЕРЛИХ  на кожну тисячу осіб населення.
 
Якщо оперувати таким показником, то можна побачити, що в Україні в середньому на кожну тисячу осіб населення народилось за січень-листопад минулого року – 11,5 дитини. Можна відмітити, що найбільший цей показник – 16,1 є у Закарпатській області, 15,4 – у Рівненській та 15,0 – у Волинській областях.
 
Але є Чернігівська область, де цей показник становить тільки 9,5, у Луганській і Сумській областях – 9,7 та в Донецькій області – 9,9.
Найбільше помирає в Чернігівській області, де показник кількості померлих на 1000 осіб населення становить – 18,6, у Кіровоградській та Сумській областях – 16,5, у Донецькій області – 16,2, у Луганській – 16,1.
 
Можна тут відмітити, що найменше помирає в м. Києві, де цей показник становить 9,8, у Закарпатській області – 11,0, у Івано-Франківській – 12,2, у Львівській та Рівненській – 12,4.
 
Можна взяти і ще один показник, який відзначає наша статистика і використовується у міжнародній аналітичній практиці. Я маю на увазі показник смертності дітей віком до одного року. Саме він у великій мірі характеризує і культуру життя населення, і стан матеріального, і медичного, і, взагалі, духовного життя населення. Так ось, якщо в Україні за січень-листопад 2012 р. було 4068 таких випадків, то тільки в Донецькій області – 502, у Дніпропетровській області – 340, у Одеській – 248.
 
У розвинених країнах цей показник визначається буквально у кількох випадках.
 
Очевидно, що такі показники характеризують стан і охорони здоров’я у даних регіонах. Але все це так чи інакше зводиться до економічного стану виробництва і фінансового стану розподілу доходів населення. Здоров’я людини, його рівень життя є визначальними у довголітті та стані відтворювання поколінь.
 
Цікавими є показники стану наших домогосподарств. Якщо в 1999 р. середній розмір одного домогосподарства складав 2,77 особи, то вже до 2011 р. – відбулось зменшення до 2,59. Інший показник – частка домогосподарств без дітей зросла із 55,8 % до 62,1 %.
 
Зрозумілим є стан розширеного відтворення населення, для чого повинно би бути у кожній сім’ї більше двох дітей. Але у нас за період із 1999 року до 2011 р. частка домогосподарств із чотирьох і більше осіб зменшилась із 30,3 % до 22,8 %.
 
Звичайно, причини таких показників лежать у площині доходів і витрат населення. Із сукупності даних показників можна виділити споживчі сукупні витрати. Даний показник за 2011 р. порівняно із 1999 р. зменшився із 96,6 % до 90,2 %. Що слід віднести до позитивних наслідків. Але, якщо витрати на харчування в 1999 р. складали 64,2 % і далі до 2008 р. вони зменшились до 48,9 %, то далі до 2011 р. вони вже зросли до 51,3 %. Очевидно, що за 2012 р. вони і ще зростуть.
 
Так само таку динаміку можна відзначити і в неспоживчих витратах населення, які зростали із 3,4 % в 1999 р. до 13,8 % за 2008 р. і далі зменшились до 9,8 % за 2011 р.
 
Аналіз даних показників вимагає вжиття відповідних заходів у покращенні їх як в цілому по країні, так, особливо, в окремих регіонах. Подальша деталізація показників стану домогосподарств та доходів і витрат населення по окремих регіонах висвітлить знову ті ж самі тенденції. Скажімо, якщо брати середню зарплату по Донецькій області то вона буде на другому місці після м. Києва. Але слід підкреслити, що це середня зарплата у працюючого громадянина. Слід розуміти, що в Донецькій області вона дуже коливається від максимальних розмірів до мінімального значення і серед працюючих. А тут потрібно мати на увазі, що у найбільшому за населенням регіоні є і найбільше громадян без роботи.
 
© dobryj51 [10.02.2013] | Переглядів: 2657

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.6/26

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook