для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

ТУШКОГЕЙТ : НАСЛІДКИ І ПРОГНОЗИ.


ТУШКОГЕЙТ : НАСЛІДКИ І ПРОГНОЗИ.
      «Тушками» в політиці зазвичай називають тих, які в парламент обиралися за партійними списками, а потім перебігли на бік інших політичних сил. За такими політичними міграціями, як правило,  стоять не переконання, а особистий інтерес, яким рухає неабияка любов до влади і грошей. Свою поведінку «тушки» часто пояснюють певними розчаруваннями. Таке пояснення є абсурдним і наївним з огляду на те, що мова здебільше йде про партії чи блоки, яким вже налічується більше десятка років, і тут раптом за рік – два у їхнього висуванця нібито надходить «прозріння», причому, як правило, тоді, коли його політична сила опиняється в опозиції.  Про технологію перекупу «тушок» знають усі, і мова про них йде вже давно, і навіть ціни підкупу вказувались. От лиш доводити це, як і боротися з таким явищем, ніхто не збирався. 5 років тому, коли на порядку денному стояло висування Ю.Тимошенко на пост прем’єр-міністра, «тушкам», за деякими свідченнями, за зраду біло-помаранчевих політичних сил пропонували від 7 до 10 мільйонів доларів, а зараз, за свідченням депутата Забзалюка, набагато менше.  Інфляція ціни «розчарованих» вочевидь пов’язана з тим, що влада заспокоїлась, маючи парламентську більшість, і близько 250 карток, які дружно голосують за помахом руки Чечетова.

      «Тушкогейт» 2012 року – це очевидно явище, яке свідчить про підготовку до парламентських виборів. І тут я не можу не згадати політолога, який ще рік тому це передбачив. 2 лютого 2011 року політтехнолог Тарас Березовець сказав наступне: «Позафракційні народні депутати, так звані "тушки",  можуть утворити в парламенті нове об'єднання - депутатську групу.  Це є цілком реальним через те, що з БЮТ, якщо я не помиляюсь, 48 депутатів вийшли чи були відраховані. З "Нашої України" теж кілька десятків. І це вигідно самій ПР, тому що чим більше буде нових утворень, тим легше відбивати апетити Литвина і комуністів, які зазіхають на кадровий і фінансовий пиріг".
І вже 16 лютого було оголошено про створення депутатської фракції  «Реформи заради майбутнього», що утворилась з числа політичних партійних «туристів» - перебіжчиків. Утворення фракції «тушок» передбачав і тодішній заступник Голови ВР Томенко, який сказав: "Сподіваюсь, що Партія регіонів з машини для голосування перетвориться на фракцію, яка буде дебатувати. Думаю, що нам слід очікувати появи ще однієї фракції. На мою думку, парламентська революція "тушок", про яку так багато говорили, може відбутись. Тобто нарешті вони мобілізуються і хоча б одну фракцію створять ".
Країна повинна знати своїх «героїв». Очолив фракцію «тушок»  Ігор Рибаков, який зрадив БЮТ, за списком якого був обраний депутатом. Його заступником став Каплієнко Володимир Володимирович, також колишній БЮТівець. В групу «тушок» увійшли також : Бобильов Олександр Фадійович (НУНС), Буджерак Олександр Олександрович (БЮТ), Гасюк Петро Петрович (БЮТ), Гацько Валерій Петрович (БЮТ), Гейман Олег Айзікович (БЮТ), Денькович Іван Васильович (БЮТ), Задирко Геннадій Олександрович (БЮТ), Камчатний Валерій Григорович (БЮТ), Константинов Євген Семенович (БЮТ), Крук Юрій Борисович (БЮТ), Курило Віталій Семенович (БЮТ), Мовчан Павло Михайлович (БЮТ), Плющ Іван Степанович (НУНС), Радовець Арнольд Анатолійович (БЮТ), Сідельник Іван Іванович (БЮТ), Сорочинська-Кириленко Раїса Миколаївна (БЮТ), Трайдук Микола Федорович (БЮТ).  До фракції пізніше примкнув і Тарас Чорновіл, для якого подібні міграції  вже увійшли у звичку. Свого часу він був у фракції «Наша Україна», а потім перебіг до фракції «Партії регіонів», за що його прозвали Павликом Морозовим, з огляду на зраду ідей свого батька. З ПР Тарас потім вийшов, пояснивши, що йому там набридло брехати, а згодом опинився у фракції «Реформи заради майбутнього», яку покинув 9 лютого 2012 року через скандал навколо записів Романа Забзалюка.
    Скандал з фракцією «Реформи ЗРАДИ майбутнього» - це лише складова частина і характерна риса тотальної корумпованості суспільства. В такому випадку напрошується питання: а що ж далі буде у контексті майбутніх виборів? Прогнозувати спробував спікер Литвин: "Я вважаю, що це дискредитація України, оскільки політики й опозиційні, і ті, які співвідносять себе з владою, викрутяться з цієї ситуації ... Я більш ніж упевнений, вони знову будуть у Верховній Раді".
З огляду на майбутні парламентські вибори, така, чи подібна фракція, вигідна владі. Недарма Фракція завжди в усьому підтримувала В.Януковича і  уряд Миколи Азарова, а всі члени фракції в індивідуальному порядку увійшли до парламентської коаліції, яка підтримує цей уряд. Але «тушки» - це «тушки», м’ясо, до якого і у самій ПР ставляться відповідно, особливо у світлі останніх подій. М.Чечетов назвав «тушок» зрадниками, які кидають своїх лідерів. Але «тушки» вигідні владі, тому Чечетов тут же поправив себе, що, мовляв, було б добре, якби зраджені «тушками» лідери опозиції зникли з політичної арени, а самі «тушки» у ВР «нехай будуть»:  http://glavred.info/archive/2012/02/08/144327-14.html
    Позаяк для ПР, як ми бачимо, цікаво і вигідно використовувати зрадників, то влада і не збирається з такою ознакою корупції боротися, використовуючи підкуп для посилення свого впливу. А у спраглої демократії людини  подібні явища викликають огиду і бажання їх побороти. Ось тут і виникає питання: яким чином ? За руку усіх не піймаєш. (Питання відкритості партійних списків теж важливе, але у контексті даної статті лежить трохи збоку).  Дехто пропонує повністю перейти на мажоритарну систему. Але хіба це вихід? Адже окремого, умовно незалежного депутата ще легше купити, аніж того, якого стримує не лише ганьба однопартійців, але й партійна дисципліна обмежує коло його власної політичної імпровізації.
Образно кажучи, - «не свиней треба міняти, а корито».  Імхо, схема заміни "корита"  тут проста, - прийняти Закон, за яким депутат, який пройшов за партійним списком, - або залишається у ньому, або (якщо «розчарувався») складає свої депутатські повноваження, поступаючись місцем наступному кандидатові за партійним  списком (самостійно "тушки" це не робитимуть через відсутність власної совісті). Подібну схему можна застосувати і до мажоритарників, спростивши при цьому механізм відкликання і заміни депутата. От лиш нинішній парламент такий закон навряд чи прийме. Як сказав голова фракції ПР – «тушки нехай будуть».
 
http://durdom.in.ua/uk/main/photo/photo_id/29396.phtml
 
P.S.  Імперативний мандат не відповідає міжнародній практиці з огляду суперечності принципу народного представництва, згідно якого депутат представляє інтереси не лише тих, хто його обрав, а всього народу. З мажоритарними виборами тут все ясно. А от як вибори на партійній основі (за партійним, нехай і відкритим, списком) можуть стосуватися принципу національного (народного) представництва? Виборець обирає кандидата у ПАРТІЙНОМУ контексті, делегуючи  партії своє волевиявлення. Тим більше,  за рівнем корупції, особливо при правлячій партії ПР, Україна є унікальною, а рівень торгівлі "тушками" вийшла за усі можливі межі. Тому, залишати все так, як є - це більша загроза для демократії, ніж застосування імперативного мандату у його класичному вигляді, тим паче, що можна використати лише деякі сторони його класичного вигляду. З одного боку така схема позбавляє депутата свободи волевиявлення і ставить під загрозу шантажу з боку лідерів фракції. Але з іншого боку, ще гіршим є ситуація, коли депутати (куплені чи грошима, чи посадами. чи спряннями їхньому бізнесу і т.п.) тупо голосують за помахом руки Чечетова, що виконує роль голосувального  світлофора,  або займаються замовленим кнопкодавництвом, тримаючи в руках пачки карток відсутніх колег. І такі голосування визнаються легітимними. То це так здійснюється принцип народного  представництва? І головне, що до таких явищ владі нема ніякого діла, бо вона сама це і культивує. Тому що влада розуміє, що для того, аби розпочати справжню боротьбу з корупцією, а не демонструвати на деяких підлеглих  показуху, перемішану з політичними переслідуваннями опозиції, починати прийдеться з себе. Риба гниє з голови.
© Даяна [11.02.2012] | Переглядів: 3865

2 3 4 5
 Рейтинг: 45.5/51

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook