для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Броварська «Еліта-центр». Сотні броварчан постраждали від аферистів


Броварська «Еліта-центр». Сотні броварчан постраждали від аферистів
Всі відеосюжети, зняті в рамках медіа-проекту «Вартовий», які будуть розміщені на сторінці «Варта-TV» в Блозі Юрія Кравця, будуть мною прокоментовані. Також буду повідомляти про дії, вчинені для вирішення того чи іншого питання.
Почну з «Броварської «Еліта-центр»…
У 2006 році майже 200 жителів Броварів та району заключили договори на пайову участь у будівництві 16-поверхового будинку по вул. Черняховського 21-б з ОП «Броварипромжитлобуд», яке очолює і нині Сергій Левицький. При цьому, переважна більшість з них сплатила 100% від запланованого внеску. Слід врахувати, що ціни на житло на той час були захмарними. Завершення будівництва і здача в експлуатацію будинку планувалась на 2009 рік.  
Освоївши всі кошти, які були сплачені людьми і не знайшовши власних інвестицій на добудову будинку (заплановано було 2 під’їзди по 100 квартир за рахунок фізичних осіб і 1 під’їзд за рахунок ОП «Броварипромжитлобуд») забудовник зрозумів, що діло пахне керосином. Так у 2007 році виникла нова угода про пайову участь у будівництві даного будинку, де з’являється новий суб’єкт – ТОВ «Північзахідтрансбуд» з статутним капіталом аж 30 000 гривень (і це при загальній вартості будівництва 55 000 000 гривень при курсі долара 5,05). Тобто, відбувається виведення з під прямого удару ОП «Броварипромжитлобуд», яке у разі заморозки будівництва було у стані повернути кошти вкладникам. Як не крути, але на балансі підприємства декілька десятків висотних будинків, які обслуговує власний ЖЕК, комерційні приміщення, які також обслуговуються або й самостійно здаються в оренду. Та й чого варта 4-поверхова будівля на центральній вулиці Незалежності, де знаходиться «Промінвестбанк» і клуб «Друїд». Простими словами, гроші є.
Тобто, головним завданням нової угоди, де ОП «Броварипрожитлобуд» є вже просто виконавцем, а прямим замовником і відповідальною особою перед вкладниками стає голе і босе ТОВ «Північзахідтранбуд», яке очолює Олександр Череп – є створення умов для неможливості повернення грошей людям.
І ось, приходить довгоочікуваний 2009 рік. І замість побудованого красеня будинку, люди бачать мертвий довгобуд, оскільки активного будівництва не спостерігається. Починаються перші хвилювання. Пам’ятаю, як до мене звернулась перша ініціативна група. Я без сумніву погоджуюсь взятися розплутати цей клубок. Але активність ініціативної групи тане на очах і відповідно, діло стає.
Далі здійснюється нова маніпуляція. Зникають у нових запропонованих договорах і ОП «Броварипромжитлобуд» і ТОВ «ПІвнічзахідтрансбуд», проте з’являється геть новий суб’єкт – ТОВ «Т-Фактор» (співзасновником якого є знову Олександр Череп), яке є нібито правонаступником всіх попередніх зобов’язань. Ніби структура нова, а обличчя старі. І у цьому договорі є два цікаві моменти. Перший – кожному вкладнику пропонується доплати 40 500 гривень для добудови, при цьому не пропонується збільшити квадратні метри людей (фактично змінюється вартість м2, що заборонено чинним законодавством). І другий – пропонується інвесторам (людям, які вклали гроші у будівництво) передати на баланс свої недобудовані квартири ТОВ «Т-Фактор». Наскільки мені відомо, цей договір підписали не всі – і правильно зробили.
Але всі ці дії не рухають будівництво. Тобто, 6 років минає, а будинок стоїть недобудований.
Хоча останній варіант договору з ТОВ «Т-Фактор» дає підстави припускати, що будинок планують закласти банку, як заставу для взяття кредиту. Питання тільки в тому, що забере собі банк, коли будинок все ж таки добудують і на цей кредит накапають не малі відсотки. Вартість заставленого 1м2 площі будинку складає 4000 грн. По моїм розрахункам, за рік користування кредитом у розмірі 24 млн.грн. (десь у цих розмірах планується взяти кредит), віддавати доведеться близько 35 млн. грн. Тобто при простому обрахунку виходить, що банк забере 8750 м2 з 10 000. Хоча 2\3 будинку проплачено людьми. Але тоді ця проблема вже не буде стосуватись забудовників, а буде проблемою взаємовідносин людей і банку. А банки, як відомо, за своє воюють до кінця і ресурсу у них побільше для тяжби у судах.
Тому переконаний, що умови взяття кредиту мають бути прозорими для всіх і попередньо узгоджені з людьми. У разі якщо мої невтішні прогнози справдяться, тоді ні про який кредит не може бути й мови.
Тоді залишиться декілька варіантів розв’язання цієї проблеми. Перший - подати людям до суду і повертати свої вкладені кошти з урахуванням пені та штрафних санкцій за невиконання умов договору і вчасної здачі будинку в експлуатацію. Відповідачами мають стати всі 3 структури: ОП «Броварипромжитлобуд», ТОВ «ПІвнічзахідтрансбуд» та ТОВ «Т-Фактор».
Вони мають надати документи про рух людських коштів, їх освоєння. При чому не просто папірці надати, а конкретні кошториси, плани, акти виконаних робіт, допоміжні договори і т.д.
І другий варіант – державна дотація на добудову цієї будівлі.
Як відомо, місцевому бюджету у цьому році виділили 141 млн.грн. на тролейбусну лінію між Броварами і Києвом. Звичайно, у нас всі «добрі» справи робляться під вибори. То чому ж не подбали про Броварську «Еліта-центр»?
Відповідь проста. Проблема у пасивності людей, які вірять обіцянкам. У Києві, в схожій ситуації, держава забезпечила постраждалих житлом. Але вони судились, піднімали ЗМІ, протестували, перекривали дороги – одним словом боролись!
Сьогодні, я вже почав підготовку до судових процесів згідно звернення декількох броварчан. Сподіваюсь, що завтра їх буде значно більше. Бо тільки їхня жорстка позиція дасть можливість реалізуватися і першому і другому варіанту!
Далі буде…  
 
Юрій Кравець, керівник Правозахисної Групи «Варта»
 
http://youtu.be/NhJN_-wniUA
© vartoviy [09.02.2012] | Переглядів: 2623

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.7/9

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook