для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Перший (анти-)Національний пропагує "понятія" і показує авторитета "тайванчика" достойною людиною


Перший (анти-)Національний пропагує
Черговим гостем Дмитра Гордона на Першому (анти-)Національному став колишній футболіст ташкентського "Пахтакору", в минулому - картярний гравець і тіньовий ділок, а нині - російський бізнесмен і меценат мистецтв, культури й спорту Алімжан Тохтахунов, також відомий  в кримінальних колах за прізвиськом "тайванчик".
 
Передача стала примітною глибоко позитивним висвітленням життєвого шляху і "трудової" біографії авторитета, засудженого в часи СРСР за дармоїдство. Дмитро Гордон вів інтерв'ю в підкреслено люб'язній манері, випромінюючи  шану і навіть захоплення своїм співбесідником.
 
Більше того, в процесі передачі Гордон, вочевидь з огляду на "статус" головного героя, вдався до реабілітації "понятій", сказавши, що в тому, аби  "жити по понятіях", на його переконання, немає нічого поганого, бо все залежить які саме "поніятія" маються на увазі. Якщо вони добрі, справедливі і чесні, то чому б по них не жити? А тому вираз "жити по понятіях", на його думуку, є незаслужено дискредитованим.
 
Логіку міркувань тележурналіста охоче підхопив і продовжив авторитет в законі. Тохтахунов повінстю погодився з висловленим, поклавши провину за очорніння "понятій" і роздмухування цієї теми в негативному ключі на журналістів. У відповідь Дмитро Гордон тільки закивав головою.
 
Ведучий бесідував з "тайванчиком" як з цілком гідною і шановною людиною, сприймаючи за докази достойного і праведного життя озвучувані професійним "каталою" автобіографічні факти підпільної гри в карти на суми у 200 чи 300 тисяч рублів, тоді коли зарплата радянської людини складала якихось 100 р.
 
"Чи бували такі випадки, коли людина не сплачувала програні суми і що тоді з нею траплялося? Її наказували, як саме?" - ввічливо цікавиться Гордон. На що "тайванчик" відповідає, що так, мовляв, бувало - людей, які не віддавали борги провчали різноманітними способами і відразу ж заспокоює, що  не обов'язково вбивствами. Ну а що ж робити, якщо людина завинила і не хоче сплачувати по рахунках? - ставить риторичне запитання Тохтахунов.
 
Натомість, виплатити борг, тобто дотриматися свого слова, вважалося справою честі - продовжував "катала" - , позаяк це самодисциплінує і підвищує твій авторитет як гравця і шанованої людини серед колег по підпільним катранам.
 
Тохтахунов казав, що він дуже багато навигравав, внаслідок чого у нього з'явився цілий парк легкових автівок, в тому числі були там і "Волги". Але в ті часи такі машини вважалися елітними, на яких їздило партійне керівництво, тому вони просто стояли без ходу і чекали своєї долі. Сам же він надавав перевагу простішим маркам, наприклад "Жигулям".
 
Серед іншого, побідкався "тайванчик" і на те, що був несправедливо засудженим - за неробство. В той час його дружина працювала у композитора Тухманова за 500 рублів, а він доглядав за малолітньою донькою. По закону - не мали право судити, поремствував "тайванчик, адже хтось таки  повиен був бути з дитиною. Але переконати радянський суд не вдалося, от і загримів на рік за грати. Проте на умови перебування на зоні не скаржився, навпаки, за визнанням засудженого, вони були для нього цілком комфортними. До тогож, своє захоплення картами він там успішно продовжив.
 
А ще з гордістю повідав як за нього заступалися перед тодішнім найвищим міліцейським начальством його друзі з числа зірок радянської естради - Софія Ротару та Йосип Кобзон. "Ви не знаєте своїх друзів, за яких просите, - передає Тохтахунов репліку міністра МВС зі слів Ротару, - на що вона відповіла, ні, це ви їх не знаєте".
 
Потім Тохтахунов неодноразов допомагав і Ротару, і Кобзону, а в чому конкретно  - уточнювати не став. Сказав тільки, що вони друзі, а він сам вже й не пам'ятає, як і в чому ім, по дружбі , сприяв.
 
"Тайванчик" також поділився своїм обуренням з приводу несправедливо інкримінованого йому, тепер вже міжнародним правосуддям, підкупу членів жюрі на користь російських спортсменів під час змагань з фігурного катання на Олімпіаді 2002 року в Солт-Лейк сіті. "Я  в цей час на пляжі загоряв в Італії, а вони казали, що я суддів підкупав. А де ж докази? Немає", - зітхав "тайванчик".
 
Серед останніх заслуг мецената "тайванчика" - оплата поминок Людмили Гурченко.
 
Та й взагалі розкритий Гордоном образ Тохтахунова виглядає настільки  добрим і світлим, що хоч до рани прикладай. Мимоволі задаєшся питанням, то за що ж цей чоловік з такими правильними "понятіями" проголошений Інтерполом злочинцем і йому відмовлено у в'їзді в переважну білшість країн світу, а ще входить у першу десятку осіб, розшукуваних американським ФБР ? І не знаходиш відповіді. Мабуть знову ні за що ні про що образили автортетну, шановану людину.
 
Олексій Мазур,
Дніпропетровськ.
  
© spetskor [01.09.2011] | Переглядів: 3712

2 3 4 5
 Рейтинг: 39.5/42

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook