пароль
помнить
uk [ru]

ОЛИГАРХИ В ЗАКОНЕ


ОЛИГАРХИ В ЗАКОНЕ

«Олигархи – это не капиталисты,
это просто воры»
Стивен Форбс
«Новое время», № 51, 22.12.02.
Можете ли вы представить себе, например, наложение штрафа или конфискацию имущества высоких должностных лиц Украины за неуплату налогов принадлежащими им предприятиями? Я – нет. Того, кто посягнёт «на святое», в лучшем случае больше никто никогда на работу не примет. Вывод: частная собственность на средства производства и должностные лица – понятия несовместимые. Так почему же у нас они неразделимы? Да потому, что изначально и по сию пору чтобы ничего не нарушить, достаточно формально не участвовать в управлении предприятием, при этом получая от него доход и имея право его продать. Большинство должностных и приравненных к ним лиц в Украине – собственники средств производства. Олигархическое устройство власти заложено в законы и в Конституцию Украины.
Олигархическое устройство власти опасно для существования государства, так как уничтожает рыночную экономику. В частности, уничтожение рынка труда ведёт к обнищанию и недовольству граждан. Боязнь потерять собственность в период войны, особенно на территории противника, вольно или невольно влияет на характер принимаемых военно-политических решений.
Что такое право собственности?
Право собственности для должностных и приравненных к ним лиц ограничено. Но насколько? Чтобы это выяснить, рассмотрим, из чего состоит право собственности.
Право собственности включает в себя:
• право владения;
• право пользования;
• право распоряжения.
Право владения содержит возможности:
• обладания вещью;
• продажи;
• дарения;
• завещания;
• разрушения.
Право пользования содержит возможности:
• потребления;
• использования;
• получения дохода.
Право распоряжения содержит возможности:
• передачи имущества во владение, в собственность, в хозяйственное ведение, оперативное или доверительное управление другого лица;
• предоставления как залога;
• сдачи в аренду;
• видоизменения;
• отчуждения.
Действующая Конституция Украины ограничивает только право распоряжения, и только в части оперативного или доверительного управления. При этом полностью сохранено право владения и право пользования. Причём заложенные механизмы частичного ограничения права собственности на средства производства малоэффективны. Это создаёт основы процветания олигархии, что мы и имеем повсеместно.
Что такое олигархия и чем отличаются олигархи от капиталистов?
Прочитав множество определений понятий олигархии и олигархов, я понял следующее.
Олигархия – власть меньшинства, обслуживающая свои личные и групповые интересы, а не интересы всех граждан, и, в оправдание этого в своих глазах, считающая себя по сравнению с остальными элитой или аристократией. Аристократией помойки, в которую они превращают государство.
Капиталисты вкладывают деньги в производство товаров и услуг, которых требует рынок, а получаемую прибыль расходуют на поддержание или расширение производства и на удовлетворение своих потребностей.
Олигархи используют деньги для удержания и расширения власти, а власть – для получения денег.
Первый шаг к устранению олигархии
Предлагаемые ниже изменения Конституции Украины устраняют коренную причину объединения власти и денег, использования власти для получения денег и наоборот (существования олигархии «в законе»).
Діюча редакція частини другої статті 42
«Підприємницька діяльність депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування обмежується законом».
Пропозиція редакції частини другої статті 42
«Підприємницька діяльність депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування обмежується законом.
З метою запобігання корупції депутати, посадові і службові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування та їх родичі першого ступеня спорідненості не можуть мати власності на засоби виробництва.
У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності діяльності депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування з іншими видами діяльності, їхня діяльність призупиняється з дня виникнення таких обставин до дня їхнього усунення».
Діюча редакція статті 78
«Стаття 78. Народні депутати України здійснюють свої повноваження на постійній основі.
Народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку.
Вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності встановлюються законом.
У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, народний депутат України у двадцятиденний строк з дня виникнення таких обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву про складення повноважень народного депутата України».
Пропозиція редакції статті 78
«Стаття 78. Народні депутати України здійснюють свої повноваження на постійній основі.
Народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку. З метою запобігання корупції народні депутати України та їх родичі першого ступеня спорідненості не можуть мати власності на засоби виробництва.
Вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності та механізм призупинення дії мандату встановлюються законом.
У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, дія мандата призупиняється з дня виникнення таких обставин до дня їхнього усунення».
Діюча редакція частини четвертої статті 103
«Президент України не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку».
Пропозиція редакції частини четвертої статті 103
«Президент України не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку. З метою запобігання корупції Президент України та його родичі першого ступеня спорідненості не можуть мати власності на засоби виробництва.
У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності діяльності Президента України з іншими видами діяльності, його діяльність призупиняється з дня виникнення таких обставин до дня їхнього усунення.
Вимоги щодо несумісності діяльності Президента України з іншими видами діяльності та механізм її призупинення встановлюються законом».
Діюча редакція частини першої статті 120
«Стаття 120. Члени Кабінету Міністрів України, керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади не мають права суміщати свою службову діяльність з іншою роботою (крім викладацької, наукової та творчої роботи у позаробочий час), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку».
Пропозиція редакції частини першої статті 120
«Стаття 120. Члени Кабінету Міністрів України, керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади не мають права суміщати свою службову діяльність з іншою роботою (крім викладацької, наукової та творчої роботи у позаробочий час), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку. З метою запобігання корупції члени Кабінету Міністрів України та їх родичі першого ступеня спорідненості не можуть мати власності на засоби виробництва.
У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності діяльності члена Кабінету Міністрів України з іншими видами діяльності, його діяльність призупиняється Прем’єр-міністром України з дня виникнення таких обставин до дня їхнього усунення».
Діюча редакція статті 123
«Стаття 123. Організація і порядок діяльності органів прокуратури України визначаються законом».
Пропозиція редакції статті 123
«Стаття 123. З метою запобігання корупції прокурори та їх родичі першого ступеня спорідненості не можуть мати власності на засоби виробництва.
У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності діяльності прокурора з іншими видами діяльності, його діяльність призупиняється з дня виникнення таких обставин до дня їхнього усунення.
Вимоги щодо несумісності діяльності прокурорів з іншими видами діяльності та механізм її призупинення встановлюються законом.
Організація і порядок діяльності органів прокуратури України визначаються законом».
Діюча редакція частини другої статті 127
«Професійні судді не можуть належати до політичних партій та профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої».
Пропозиція редакції частини другої статті 127
«Професійні судді не можуть належати до політичних партій та профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої. З метою запобігання корупції професійні судді та їх родичі першого ступеня спорідненості не можуть мати власності на засоби виробництва.
У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності діяльності судді з іншими видами діяльності, його діяльність призупиняється з дня виникнення таких обставин до дня їхнього усунення».
Если эти изменения начать выполнять сразу после внесения, останемся без власти. Порядок их выполнения необходимо оговорить в разделе «ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ».
Зачем им этот геморрой?
Для устранения любой проблемы необходимо устранить коренные причины, её порождающие. Устранишь причины – пропадёт проблема. Борьба с последствиями нужна, но сама по себе бесконечна. Поэтому иного пути устранить олигархический воризм, как фактический государственный строй, не существует.
Будут ли в обозримом будущем вноситься в Конституцию Украины предложенные или подобные им изменения? К сожалению, нет, потому что почти все, кого они коснутся, имеют собственность на средства производства. Им выгоднее эти средства прикрывать из высоких кресел, чем продать или уйти из кресел в свободную конкуренцию на рынках труда, капитала, товаров и услуг. Зачем им этот геморрой?
Александр Русанов
17.03.15
© А.В.Русанов [17.03.2015] | Просмотров: 1477

2 3 4 5
 Рейтинг: 38.1/19

Комментарии доступны только зарегистрированным -> Зареєструватися



programming by smike
Администрация: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Администрация сайта не несет ответственности за
содержание материалов, размещенных пользователями.

забув пароль ::  реєстрація
пароль
помнить